Snelle levering
60 dagen retourbeleid
Gratis verzending vanaf €100
Dé beste speelgoed webshop 2024
Snelle levering
23-11-2020

Is het speelgoed trekker of speelgoed tractor?

Is het speelgoed trekker of speelgoed tractor?

Over het algemeen kan je zowel speelgoed trekker en speelgoed tractor gebruiken. Een speelgoed trekker wordt voornamelijk gebruikt voor een trekker die een oplegger trekt. Een speelgoed tractor wordt geassocieerd met landbouwvoertuig speelgoed. Volgens Van Dale zijn ze synoniem, afgezien daarvan heeft ieder zijn eigen voorkeur.

 

 

Geschiedenis speelgoed trekker en speelgoed tractor 

Een tractor of trekker is een landbouwvoertuig dat ook voor andere doeleinden wordt gebruikt. Het woord tractor werd voor het eerst gebruikt in de Nederlandse taal rond het jaar 1910. Het woord tractor komt oorspronkelijk uit Engeland. Tractor is afkomstig van het Latijnse werkwoord trahere wat trekken betekent. Al sinds het einde van de 18de eeuw wordt dit woord gebruikt door de Britten. In de historische Nederlandse krantendatabase Delpher werd met tractor niet gelijk verwezen naar landbouwvoertuig, maar een ‘sleepinrichting’ dat paarden vervangt. De tractor heeft een paar jaar later pas zijn agrarische betekenis gekregen in de Nederlandse taal. Niet lang daarna hebben ze op het platteland het woord tractor vervangen naar trekker. Tegenwoordig wordt trekker vaker ervaren als plat en tractor juist stads.

 

Benieuwd wanneer en wat de eerst geproduceerde speelgoed tractor ooit is? Volgens Bill Vosler werd de eerste speelgoed tractor geproduceerd in 1886 door Wilkins Toy Co. De rode miniatuur tractor werd volledig gemaakt van gietijzer. Tegenwoordig wordt voor speelgoed tractoren ook gebruik gemaakt van hoge kwaliteit kunststof. Daarnaast zijn oldtimer miniatuur tractoren echte verzameling items. Ben jij ook geïnteresseerd in oldtimer tractor modellen? Voor Britains 100-jarige bestaan introduceren zij hun eerst gemaakte speelgoed tractor ooit, de 127F/128F Fordson Major. De replica tractor werd gelanceerd in 1948, slechts drie jaar na de echte 127F/128F Fordson Major tractor. Binnenkort lichten wij jou hier meer over in, houdt onze pagina in de gaten!

  Wilkins Toy Co.

 

Wist je dat er een klein museum met Britains en Siku gevestigd is in Duitsland? Hier vind je alle unieke en authentieke speelgoed tractors van Britains en sikuHet merk Britains maakt als sinds 1948 speelgoed tractor miniaturen. Sinds de jaren 60 tot aan de eeuwwisseling is Britains al actief met het ontwerpen en produceren van speelgoed miniatuur tractoren.  Siku is pas in 1984 begonnen met het ontwerpen en produceren van hun eerste speelgoed miniatuur tractor. 

 

 

Speelgoed tractor of speelgoedtractor 

In de Nederlandse taal worden woorden vaak samengevoegd, daarom zou je verwachten dat het speelgoedtractor en speelgoedtrekker is. Beide varianten zijn echter niet te vinden in de van Dale en ook Google verbetert je in de zoekresultaten met de suggestie het los van elkaar te schrijven. Vandaar dat mensen vaker speelgoed tractor en speelgoed trekker schrijven. Toch is het aan elkaar schrijven van speelgoedtractor niet perse fout, het komt alleen minder vaak voor. Wat heeft jouw voorkeur? Laat het ons hier weten!